bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

 

Turism

Orsova si Defileul Dunarii

     

    

 

 

 

 

 

       Home               

       Informatii generale

       Informatii turistice

       Informatii hoteliere

       Evenimente culturale

       Transport

       Schimb valutar   

 

 

 

 

 

                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

       

         Obiective

  Defileul Dunarii (sau Clisura) este cuprinsa între Moldova Noua si Gura Vaii, partea cea mai pitoreasca constituind-o „Cazanele Dunarii”, situate pe raza localitatilor Eselnita si Dubova. „Cazanele” sunt împartite – venind dinspre Orsova – în Cazanele Mici (pe raza Eselnitei), în mijlocul acestora deschizându-se pitoreasca vale a Mraconiei, dominata de bustul sapat în stânca al regelui dac Decebal, si Cazanele Mari, dincolo de Golful Dubovei, dominate de Înaltimile Ciucarului Mare.
        Cercetarile arheologice efectuate între anii 1966-1970 au evidentiat existenta unor vechi urme de vietuire ale omului din aceasta parte a tarii, între acestea numarându-se „Idolul de la Cuina Turcului”, cea mai veche manifestare de arta de pe teritoriul tarii noastre.
         Flora Cazanelor este bogata si diferita de-a lungul întregului an, renumite fiind lalele de Cazane („Tulipa Hungarica”),.liliacul iar fauna este cunoscuta mai cu seama prin vipera obisnuita si vipera cu corn, dar si prin broastele testoase („Testoasa lui Hermann”). Bogate sunt fenomenele carstice, cele mai cunoscute pesteri din zona fiind „Ponicova” (cu intrari de pe ambii versanti ai muntelui), Piscabara (cunoscuta apoi ca a lui Veterani” sau „a lui Maovat”), aceasta din urma puternic fortificata fiind locul unor lupte deosebite în razboaiele austro-turce din anii 1692 si 1780.

         Capul lui Decebal

       Este  situat la Valea Mracuna, taiat intr-o stanca masiva. Este inalt de 40 de metri si lat de 25 de metri, initiativa realizarii sale apartinand multimiliardarului Iosif Constantin Dragan fondatorul Fundatiei Europene Dragan.
      Constructia a inceput in 1994 si este in plina desfasurare, proiectul initial apartinand unui sculptor italian iar lucrarea este executata de o echipa de sculptori - alpinisti condusi de Cotarcea Constantin.
      Incepand cu anul 2002 a devenit unul dintre cel mai vizitat obiectiv din zona.

     

        Manastiri si Biserici

        Manastirea „Sfânta Ana”, ctitorie a cunoscutului ziarist interbelic Pamfil Seicaru, cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”, se afla asezata deasupra municipiului Orsova, pe Dealul Mosului, spre ea serpuind un drum pitoresc, asfaltat, usor accesibil atât calatorilor cât si autovehiculelor pentru transport persoane de orice capacitate si tonaj. Drumul este indicat de la intrarea în oras, ascensiunea începând de la stadionul municipal.Constructia acestui sfânt lacas a fost realizata între anii 1936-1939, dar, datorita regimurilor totalitariste,sfintirea sa a avut loc abia în data de 2 decembrie 1990.Complexul monahal initial a fost alcatuit dintr-o biserica de lemn, cu elemente de stil traditional românesc, si chilii pe ambele parti, ansamblul având forma literei „U”. În ultimul deceniu a mai fost construita clopotnita cu un altar de vara, un pavilion cu spatii de cazare (circa 10 camere) si a fost transferat în patrimoniul manastirii un fost bloc de alimentatie publica în care functioneaza actualmente Muzeul memorial „Pamfil Seicaru” , biblioteca, trapeza si un atelier de croitorie.Manastirea, conform dorintei ctitorului, este un asezamânt monahal de calugarite, iar sarbatorirea hramului sau, stabilit de Pamfil Seicaru dupa numele mamei sale Ana, are loc an de an în data de 25 iulie (Adormirea Sfintei Ana).   Asezamântul dispune si de un magazin bisericesc, în cadrul caruia se pot gasi materiale de interes pentru turisti privind acest sfânt locas si zona în care el se afla.
         

        Manastirea Vodita a fost intemeiata intre 1370 si 1372 pe teritoriul comunei Varciorova, la aproximativ 500 m distanta de Dunare, in apropierea frontierei dintre imperiul Austro-ungar si Tara Romaneasca. Astazi se mai vad ruinele bisericii manastirii, langa care s-a construit in 1995 o biserica de lemn si un popas turistic. Importanta manastirii a fost deosebita, deoarece se incerca stoparea expansiunii bisericii catolice si sa se intareasca autoritatea bisericii ortodoxe. 
        De fapt, intemeietorul acestui lacas este un calugar grec sau greco-sarb (Sfantul Nicodim), venit in Tara Romaneasca pe la 1359, si care, dupa intemeierea acestei manastiri, cu sprijinul voievozilor Radu I si Dan I a intemeiat Manastirea Tismana (1377-1378).
        Aici a copiat un tetraevanghel slavon miniat (cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca). Probabil a murit in anul 1406, fiind socotit ca sfant, caruia i s-a scris Viata in 1767. Turistul care vine dinspre Portile de Fier, dupa trecerea pe sosea de gara Varciorova intilneste viaductul Vodita, pe partea dreapta a drumului. Inaintea viaductului este amplasata o troita de lemn, iar un drum sapat in munte il va conduce catre Manastirea Vodita. Peste inca 6 km pe soseaua spre Timisoara turistul ajunge la Orsova.

 

      

     Pe soseaua Orsova-Moldova- Noua, in Valea Mracunei din apropierea comunei Ogradena Veche, este situata o veche manastire, numita "Mracuna". Vechiul lacas "sta" ascuns intr-un loc pitoresc in fata fostului drum a lui Traian de pe malul sarbesc, unde se afla "tabula Traiana". In apropiere sunt "Cazanele", cea mai frumoasa si fermecatoare portiune a Dunarii. Dealungul anilor manastirea a afost cunoscuta sub diferite denumiri : man. din Valea Dunarii, man. din Valea Mracuna, man. de la                                                                                                                                                         Ogradena-Veche, man. de la Orsova.

 

            Catedrala Romano-Catolica se afla în zona centrala a municipiului, în imediata vecinatate a „Pietii 1800”, având o pozitie dominanta, care permite observarea ei din mai multe parti, inclusiv de pe soseaua E 70. A fost construita între anii 1972-1976, dupa planurile arhitectului Horst Fackelmann, ca urmare a stramutarii Orsovei vechi pe actualul sau amplasament. Este o constructie din beton finisat prin cofraje si lemn, având forma de cruce din orice punct ar fi privita. Friza de tablouri reprezentând „Drumul Golgotei” a fost pictata de Gabriel Popa în maniera moderna. Dispune de o orga electronica, dar si de orga mecanica veche, la acestea fiind acompaniat serviciul religios, dar sustinându-se si concerte.

 

        Tabula Traiana

      Cu 1904 de ani in urma (la 25 martie 101 AD) imparatul Traian iesea din Roma cu o aramata de 150.000 de ostasi (cea mai puternica armata a lumii la acea vreme) indreptandu-se spre Dacia, o tara misterioasa care se legase de Dunare, Mures si muntii Carpati cu ziduri colosale din calcare si andezit, cu terasari monumentale, cu lungi conducte de transportat apa "turnate industrial" din lut ars etc. (la care trebuie acum sa adaugam vaste cunostinte cosmogonice, topografice, matematice si geometrice, metalurgice, ingineresti etc) Cine erau acei daci atit de intelepti, condusi pe atunci de Marele Rege Decebal, pe care nu i-a putut cuceri nici Caesar la 44 BC,  nici Domitian in 86-89 AD? De ce Traian si Hadrian i-au imortalizat pe multi din acei comati si peliati in monumentale sculpturi, realizate de o mina geniala (unica lucrare fundamentala care cerceteaza acest fenomen artistis si geopolitic ramane exceptionala teza de doctor in stiinte a d-lui Leonard Velcescu de la Sorbona, nepublicata inca). De ce Dacia Romana are o forma topografica asa de stranie? De ce Traian si Apolodor au ales pentru constructia podului peste Dunare cotitura mareata a maretului fluviu la Portile de Fier, matca milenara a civilizatiei omenesti? Si cu ce mijloace (umane, materiale, ingineresti) a construit Apolodor acel pod magnific intr-un timp record chiar si pentru anul 2005? Cine a decis ca pe Columna lui Traian fiecare dac sculptat sa fie inzestrat cu haina si chipul sau, cu surpinzatoare stari sufletesti, cu gesturi paradoxale si comportament social de multe ori mai rafinat decit cel al romanilor? Nicaieri un cuceritor nu a mai imortalizat cu atita talent si pasiune o galerie atit de uriasa de chipuri stralucite a celor cuceriti. De ce a facut Roma aceasta cheltuiala? Cercetarea acelor chipuri, inceputa de noi cu ani in urma, incepem s-o publicam in acest articol. Ne oprim pentru inceput la primul razboi dacic si, mai ales, la prima batalie dintre legiunile Romei si cetele Dacie care a avut loc 1904 de ani in urma. Cercetatorul atent descopera multe subiecte enigmatice pe Columna lui Traian. Aceste subiecte pun cu seriozitate problema cercetarii fundamentale si multidisciplinare a scenelor sculptate la Roma (pe o Columna fara dedicatii maiestrite, care insemna simplu inaltimea culmei ce a fost sapata pentru a construi Forumul lui Traian). Faptul ca fiecare dac de pe Columna are chipul sau distinct, de neuitat, iar legionarii lui Traian seamana unul cu altul de parca ar fi fost multiplicati dupa un tipar, nu mai poate fi trecut cu vederea. Nu mai poate fi trecut cu vedere nici faptul ca in spatiul dacic, spatiul "medicilor lui Zalmoxis", palmierul si lotosul, viscul si bradul, acanthul si fagul, adica pomii sacri a multor popoare civilizate ale antichitatii, sint ca la ei acasa.
         Subiectul primei batalii dinte legiuni si daci este deschis cu scena unui dac comati adus ca prizonier la Traian. Este primul dac intilnit de Traian dupa trecerea Dunarii. Desi este umilit de mina care il tine cu putere de coama, dacul are o pozitie demna (pozitia de lupta tipica dacilor) si o fata luminata, chiar straluminata. Lui nu-i pasa de umilinta, trupul lui iradiaza forta, ochi - inteligenta. Traian paleste in fata acestui dac care, efectiv, emite lumina. Este unul din cele mai expresive chipuri de pe Columna si faptul ca el este primul dac "aparut" in calea lui Traian ne sugereaza ca lucrul acesta nu este intimplator. 
         

          Portile de Fier

        Portile de Fier este denumirea unui sector din defileul Dunarii, cuprins intre Orsova si Drobeta Turnu Severin, la trecerea fluviului printre muntii Carpati (ca localizare stricta este o portiune de cativa km de defileu). Inainte de construirea barajului, care a ridicat cu 32 m nivelul lacului de acumulare, in acest sector, cu multe praguri, stinci emerse, valtori si repezisuri, navigatia se facea in conditii grele (trecerea defileului dura 120 ore) si era posibila numai pe timpul zilei. Aici, s-a construit intre 1964 si 1971, in colaborare cu Iugoslavia, nodul hidroenergetic si de navigatie "Portile de Fier". El cuprinde o hidrocentrala cu puterea instalata de peste 2200 MW si o productie anuala de peste 11 mild kW/h. Corpul barajului, construit intre localitatile Gura Vaii (Romania) si Sip (Iugoslavia) are inaltimea de 55,2 m, iar lacul de acumulare creat in spatele acestuia are o lungime de 150 km (pana la Belgrad), latimea maxima de 5 km si o suprafata de circa 700 km2. Prin crearea acestui lac, obstacolele naturale din Dunare au disparut (din pacate a disparut sub ape si insula Ada-Kaleh), iar navigatia s-a imbunatatit, datorita celor 2 ecluze care asigura posibilitatea traversarii unor convoaie de nave in numai 30 de ore, inclusiv noaptea. Pe deasupra barajului trece drumul international ce leaga Romania de Iugoslavia pe ruta cea mai apropiata de Bucuresti.  Dupa construirea celui de-al doilea nod hidroenergetic si de navigatie in aval la peste 50 km, la Gogosu, acest baraj s-a numit Portile de Fier I, iar cel de-al doilea Portile de Fier II, chiar daca denumirea nu este nici geografica si nici prin semnificatie indreptatita. Ca putere instalata, jumatatea romaneasca a hidrocentralei Portile de Fier I asigura peste 12 % din necesarul de energie al Romaniei. Desi, in mod teoretic, barajul putea fi mai inalt, acest lucru nu s-a facut deoarece la o diferenta de nivel dubla, campia dintre Dunare si Tisa ar fi fost inundata.                                                                

Up